Tłusty czwartek 2017, 23 lutego

Warszawa, luty 2017 r.

Tłusty Czwartek lekki jak nigdy!
Pączki serowe z bakaliami Siesta

Tłusty czwartek to staropolski zwyczaj i tradycja pieczenia i zjadania pączków i faworków (zwanych też chrustami).
W roku 2017 tłusty czwartek przypada w czwartek 23 lutego.

Zbliża się święto wszystkich łasuchów, miłośników słodkości i kulinarnych uniesień. Tłusty Czwartek to raj dla fanów pączków i faworków, a dla osób dbających o szczupłą sylwetkę i życie fit – prawdziwe wyzwanie. Jak oprzeć się pokusom, które tego dnia pojawiają się na każdym kroku? Teraz już nie trzeba się nad tym zastanawiać. Wystarczy przygotować w domu szybką, zdrową i przepyszną alternatywę – jaglane serowe pączuszki z bakaliami.

Lukrowane pączki i faworki z cukrem pudrem w Tłusty Czwartek mogą przyprawić o zawrót głowy, ale warto pamiętać, że kupione w sklepach łakocie często są pełne tłuszczów trans, spulchniaczy i konserwantów. Brak im składników odżywczych, za to są źródłem kilkuset pustych kalorii.

Jeżeli bliski jest nam zdrowy styl życia i sięgamy po naturalne produkty, w ten szczególny dzień wcale nie musimy odmawiać sobie słodkości. Pyszne łakocie bez trudu można przygotować samodzielnie, mając gwarancję wyjątkowego smaku i jakości. Serowe pączki z Rodzynkami sułtankami i Żurawiną suszoną Siesta mogą skraść serca także miłośników tradycyjnych słodkości.
Tłusty Czwartek w lekkiej odsłonie? Będzie pysznie!

Pączki serowe z bakaliami

Składniki:
– 0,5 kg zmielonego sera
– 3 jajka
– 2,5 szklanki mąki jaglanej
– 2 łyżki miodu
– Rodzynki sułtanki Siesta
– Żurawina suszona Siesta
– 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Appetita
– Cukier wanilinowy Domowe Sekrety Appetita
– Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita
– Szczypta soli
– Olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Do dużej miski przełóż ser i dodaj do niego miód, szczyptę soli, Cukier wanilinowy, Cynamon mielony i Proszek do pieczenia Domowe Sekrety Appetita. Wymieszaj. Stale mieszając, dodawaj pojedynczo jajka. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj do składników przesianą mąkę. Gdy uzyskasz gładką konsystencję, wsyp Rodzynki sułtanki Siesta i Żurawinę suszoną Siesta. Delikatnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj małe kulki i przekładaj je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu odsącz ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu.

Smacznego!

Rodzynki sułtanki Siesta, 90 g, cena: ok. 2,40 zł
Żurawina suszona Siesta, 90 g, cena: ok. 5 zł

hastagi na stronie:

#tłusty czwartek - w szkole

Tags
Top